Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta, Oluen valmistus:

Näin oluen maku muodostuu – lue vinkit, miten tunnistat oman suosikkisi

Tiesitkö, että oluen maun perusteita voi oppia tunnistamaan hörppy kerrallaan? Jos vaikka maltaisuutta tai katkeruutta on vaikea erottaa, metsästä esimerkiksi paahtoleivän, banaanin tai kahvin makua.

Kuvitellaan, että otat hörpyn olutpullosta. Miten kuvailisit makua? Ehkä raikkaaksi ja kevyeksi? Tai vahvaksi ja hieman kitkeräksi?

Moni tavallinen nautiskelija tunnistaa oluen mausta tietyt ominaisuudet, joista pitää tai ei pidä, muttei osaa nimetä varsinaisia makuja. Eikä se ole ihmekään, sillä olut on moniulotteinen asia.

Oluen tyypillisimmät raaka-aineet ovat vesi, mallas, humala ja hiiva. Näiden erilaisista yhdistelmistä syntyy oluen perusmaku: humala tuo oluelle muun muassa sen ominaista katkeraa makua, maltaat täyteläisyyttä ja makeutta, hiiva luo maulle pohjaa ja erilaisia vivahteita ja vesi vaikuttaa koko kokonaisuuteen.

Lue raaka-aineista tarkemmin täältä.


Oluen maku – opi tunnistamaan nyanssit

Kun halutaan opetella tarkastelemaan oluen makua, voi helpointa olla aloittaa purkamalla maku elementteihin. Kaikista oluista voidaan ajatella löytyvän esimerkiksi tietynlaisia perusulottuvuuksia, kuten humalan aromi, täyteläisyys eli suutuntuma, hedelmäisyys, makeus ja katkeruus.

Kokeneempi olutharrastaja voisi kuvailla oluen makua esimerkiksi maltaiseksi, mutta monelle aloittelevalle olutnautiskelijalle maltainen ei välttämättä sano vielä mitään. Siksi asiaa kannattaa lähestyä jo tuttujen makujen kautta.

Maltaista makua voi kuvailla samankaltaiseksi kuin esimerkiksi mämmi tai tumma saaristolaisleipä. Humalan aromin taas voi tunnistaa oluesta havumaisena tai yrttisenä makuna. Jos olut on kovin täyteläinen, siinä voi olla hieman kermamainen suutuntuma.


Eri oluttyypeillä on omat makuprofiilinsa

Kaupan valtavan olutvalikoiman edessä monella voi olla hukassa tuntuma, miltä mikäkin olut maistuu. Sokkomaistelussa on oma viehätyksensä, mutta jos haluat valita oluesi tietyn maun mukaan, sekin onnistuu. Erityylisissä oluissa kun korostuvat eri maku-ulottuvuudet. Näiden makuluokittelujen avulla on helpompi löytää oma suosikkisi.

  • Oluen maku - maltaisuus ja täyteläisyys: Tummemmat oluet, kuten Stout, Portteri, Barley Wine, Brown Ale ja Bock.

  • Oluen maku - humalan aromi ja katkeruus: Bitter, APA, IPA, Pils ja NEIPA. Oluttyyleihin kuuluu usein ominaispiirteenä myös sitruksisuus.

  • Oluen maku - hedelmäisyys: NEIPA ja vehnäolut, mutta myös esim. Saisonit ja Barley Winet.

  • Oluen maku - kevyet ja helposti juotavat oluet: Lager, Helles, Pils, Kölsch. Näissä oluttyyleissä maun peruselementit ovat hillitysti tasapainossa.

Kun oppii tunnistamaan, mistä oluen maun piirteistä pitää eniten, on oluthyllyllä asiointi helpompaa.


Juttua varten on haastateltu Hartwallin tuotepäällikkö Ville Alankoa.